Home » Wandelen in Amerika dl.1
Reizen

Wandelen in Amerika dl.1

Ik prijs mezelf gelukkig dat ik al behoorlijk wat reizen naar de Verenigde Staten heb mogen maken. Het leukst vind ik een combinatie van relaxen en actief bezig zijn. En dat laatste dan heel graag in de natuur. Wat dat betreft kun je in Amerika je hart ophalen. De vele nationale parken zijn een lust voor het oog. Ben je van plan om meerdere parken te bezoeken tijdens je reis, dan kun je bovendien in veel gevallen een meerdagenpas kopen, die ook vaak nog eens iets goedkoper is dan een dagpas.

Bij de ingang van ieder park krijg je een kaart mee waarop de diverse wandelroutes staan, met hun duur en moeilijkheidsgraad. Wel zo handig.

Tijdens een van mijn rondreizen aan de westkant heb ik kennis mogen maken met onder meer Yosemite, Bryce Canyon, Mariposa Grove, de Grand Canyon, Zion en the Valley of Fire. Over uitersten gesproken.

Mijn favoriete parken uit dit rijtje zijn Bryce Canyon en Mariposa Grove.

Bij Bryce Canyon stond ik versteld over hoe de rotsen daar gevormd zijn, uitgesleten door water. De ondergaande zon geeft daar een prachtige gloed over het oranje rode gesteente. Vanwege het bergachtige gebied, en de onbewerkte paden, kan het lopen hier best zwaar zijn.

Hetzelfde geldt voor Mariposa Grove, bekend van zijn giant sequoia’s, al moet ik hier wel bij zeggen dat we vanwege ijsvorming onze auto niet bij de ingang konden zetten, maar eerst zo’n 5 kilometer moesten lopen voor we er überhaupt waren. Door een bosgebied met naaldbomen (gelukkig wel geasfalteerd) liepen we bergopwaarts naar de Grove. Dat hebben we ’s avonds wel gevoeld. De aanblik van die prachtige reusachtige bomen echter deed de pijnlijke voeten al snel vergeten. Op zo’n moment voel je je heel klein worden.

De Grand Canyon doet dat weer op geheel eigen wijze. Het gevoel als je aan de rand van de afgrond staat en uitkijkt op dat weidse natuurschoon is onbeschrijflijk. Het valt niet samen te vatten in een foto, zo groot als het is. Bij de Grand Canyon hebben we niet zozeer gelopen, als wel ons verwonderd over hoe enorm het is.

Het landschap in Yosemite is weer heel anders. Wij reden door een tunnel, en toen we daaruit kwamen, kregen we de eerste blik op het park, zoals op de foto. Die plek heet niet voor niets Tunnel View. Links zie je het imposante El Capitan (favoriete plek onder klimmers), in het midden de Half Dome en rechts de Bridal Veil Falls. Wat ik persoonlijk een beetje jammer vond aan dit park is het massale af en aan rijden van bussen vol toeristen. Maar de omgeving maakt veel goed. Met prachtige watervallen, picknickvelden met uitzicht op het fantastische landschap, en diverse wandelpaden kun je je hier helemaal uitleven als natuurliefhebber.

Zion national park krijgt jaarlijks ongeveer 3 miljoen bezoekers, en is daarmee het drukst bezochte park van Utah. Daar merk je echter niks van als je door het ravijn loopt. Kunstenaars staan hier op hun gemak de prachtige bergwanden te schilderen, terwijl boven je hoofd een gier voorbij scheert. Zeer de moeite waard.

En dan last but not least de Valley of Fire, net buiten Las Vegas. Na de enorme drukte en herrie van Sin City, is het een verademing om hier rond te wandelen, al is het wel aan te raden een watervoorraadje mee te nemen. Wij liepen hier rond toen de zon hoog aan de hemel stond, en de temperatuur opliep tot zo’n veertig graden. Bij Atlatl Rock kun je petrogliefen (rotstekeningen) bewonderen.

Het mooie van deze parkbezoeken vind ik de diversiteit. Ieder park heeft een geheel eigen karakter. Ben je een wandelaar en ga je die kant op, kies dan van tevoren welk(e) park(en) je wilt gaan bezoeken. De meeste heb je namelijk niet binnen een dag gezien.

Over een paar weken volgt deel 2 van Wandelen in Amerika.

 

 

 

About the author

asicsrun

Voeg commentaar toe

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.