Home » Onitsuka Tiger & Asics
Kleding

Onitsuka Tiger & Asics

Anima Sana in Corpore Sano – ASICS. De betekenis van deze zin? Dit is Japans voor ‘een gezonde ziel in een gezond lichaam’, en het vormt de basis van het merk Asics, dat in de jaren ’70 is ontstaan uit de merken GTO, Jelenk en Onitsuka Tiger.

Over deze laatste wil ik het met name hebben, want ondanks dat Asics wereldwijd enorm populair is onder sporters, doet Onitsuka Tiger het ook helemaal niet slecht. Misschien minder bekend, maar ze hebben wel erg gave schoenen, die naast sportief ook gewoon heel stylish zijn.

Eerst een stukje geschiedenis.

Onitsuka Tiger is een van de oudste schoenenmerken in Japan, opgericht in de jaren ’40. Het eerste product wat door dit merk werd geproduceerd, was een basketball schoen, die in vele opzichten op een stro sandaal leek. Door de jaren heen werd het ontwerp meer ontwikkeld, en werd het populairder. Met als gevolg een groei tot 500 sportwinkels in Japan in 1955.

In de jaren ’60 ging Onitsuka Tiger de grens over, nadat de Amerikanen Philip Knight en Bill Bowerman de fabrikant ervan overtuigden dat er een markt voor de schoenen was in de Verenigde Staten. Tijdens de voorrondes van de Olympische Spelen in 1966 werd wat later de Asics streep genoemd zou worden geintroduceerd.

In de jaren ’70 introduceerde Onitsuka Tiger het model FABRE, dat door het Japanse basketball team werd gedragen tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München. Ze eindigden als veertiende.

In 1976 werden de 5000 en 10000 meter gewonnen op de Olympische Spelen in Montreal door de Finse renner Lasse Viren. Hij droeg Onitsuka Tigers.

In 1977 fuseerden de bedrijven GTO, Jelenk en Onitsuka Tiger tot wat nu bekend is als ASICS.

Waarom ik graag een artikeltje schrijf over Onitsuka Tiger? Omdat ikzelf sinds een jaar geleden loop op de Tokidoki schoenen van Onitsuka Tiger, en er een enorm fan van ben geworden.

Naast het mooie ontwerp met de Asics lijnen en het manga-achtige dessin, zitten deze schoenen fantastisch. Ondanks dat er niet een heel dikke zool onder zit, lijkt het alsof je op kussentjes loopt.

Het enige jammere? Dat ik niet nog een extra paar heb gekocht van deze supergave schoen, voor als het paar dat ik nu draag ooit te versleten gaat raken.

About the author

asicsrun

Voeg commentaar toe

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.