Home » Interview met marathonloper Fabian Wouden
Sport

Interview met marathonloper Fabian Wouden

Hoi Fabian. Bedankt dat je aan onze blog Asics Running Shoes wilt meewerken!

Jij hebt meegedaan aan de marathon van Rotterdam in 2016. Hoe kwam bij jou het idee op om hieraan mee te doen?
F: Ik ben 2 jaar geleden begonnen met hardlopen met als doel om fit te blijven. Het hardlopen deed ik daarom hooguit 1 keer in de week en dus zeker niet heel frequent. De reden waarom ik de marathon heb gelopen is door mijn grote mond. Nadat een collega van mij in 2015 de marathon had gelopen werd ik als het ware uitgedaagd door de rest van mijn collega’s. Ik zei toen, eigenlijk als grap, dat als diezelfde collega in 2016 weer aan de marathon mee zou doen, ik dan wel mee zou lopen. Ik was nog niet uitgesproken of die collega zei dat het al zeker was dat hij weer mee zou doen. Nou, daar zit je dan met je grote mond…

Haha voortaan denk je dus wel twee keer na voor je wat zegt.

Hoe heb je je voorbereid op dit evenement? Wanneer ben je begonnen met de training, en hoe heb je deze opgebouwd?
F: Ik ben in het voorjaar van 2015 begonnen met de voorbereiding. Dat hield toen niets meer in dan 2 keer in de week hardlopen. Een klein rondje van 5 km., en een “grote” ronde van 10 km. In de zomer heb ik de grote ronde met kleine stapjes opgebouwd tot ik in september al een halve marathon kon lopen. In oktober startte ik met het schema dat mijn collega voor ons had opgesteld. Hij heeft mij tot aan de marathon gecoacht. Het trainingsschema bevatte verschillende trainingen zoals intervallen, duurlopen en herstel. We begonnen met 3 keer week per trainen maar eindigden de laatste 3 maanden met 4 keer in de week. Tussen de trainingen door hebben we diverse hardloopevenementen meegepakt om gemotiveerd te blijven, maar voornamelijk om de voortgang te meten met de verwachting conform het trainingsschema.

Heb je ook je voeding aangepast en zoja, wat heb je dan aangepast?
F: Ik heb mijn voeding tot op zekere hoogte aangepast. Er zijn tal van speciale diëten/aanbevelingen qua voeding voor marathonlopers te vinden op het internet en in hardloopbladen. Deze waren helaas vaak gericht op echte wedstrijdlopers of puur de “beste” voorbereiding op een marathon op het gebied van voeding. Ik wilde me echter focussen op meerdere doelen tegelijk. De eerste focus was genoeg energie binnen krijgen om de training vol te houden, en de tweede was precies het tegenovergestelde, namelijk net genoeg energie binnen krijgen om in gewicht af te vallen. De balans hierin vinden was heel moeilijk. Ik wilde graag een aantal kilo’s afvallen om wat makkelijker de marathon te lopen. Het gewenste doel had ik helaas net niet bereikt. Maar ik merkte wel dat de training zo veel energie van me vergde dat het afvallen eigenlijk vanzelfsprekend werd.

Hoeveel paar schoenen heb je versleten vanaf de start van je training tot en met de finish op de Coolsingel?
En op welke schoenen heb je gelopen?
F: Ik heb vanaf de start tot en met de finish 2 paar schoenen versleten. Dit waren beiden Asics van het model Kayano.

Hoe heb je het lopen zelf beleefd? Ging alles langs je heen tijdens het rennen, of was je je juist heel bewust van je omgeving en de mensen langs de route?
F: De marathon heb ik geheel op me af laten komen. Er was niet specifiek iets waar mijn focus op lag. Het was mijn eerste marathon en daar moest ik van genieten. Mijn collega was mijn coach en tijdsbewaker. Hierdoor werd het lopen voor mij relaxter. Dit maakte het voor mij makkelijker om de sfeer van de Marathon te proeven en te genieten van het publiek, voornamelijk van onze vrienden en familie langs de route. En een extraatje voor het genot was uiteraard de route door mijn stad Rotterdam!

Marathon 2016 2
Fabian met zijn teammaatjes

Je hebt de marathon helemaal uitgelopen. Hoe voelde het om over de finish te gaan?
F: De finish voor het stadhuis was onwerkelijk. Ik had nooit gedacht ooit marathon te lopen en opeens loop je over de finish. Het gaf me dus echt het gevoel dat niets onmogelijk is. Voor mij betekende de finish overigens niet per se de lijn voor het stadhuis. De laatste 500 meter is voor mij 1 grote finishlijn. Al die mensen op de Coolsingel vanaf de laatste bocht geven je een gevoel wat niet te beschrijven is. Dat is voor mij dus eigenlijk de finish.

Was marathon lopen voor herhaling vatbaar en zoja, heb je je al ingeschreven voor een volgende marathon?
F: Ik denk dat ik de smaak aardig te pakken heb. De marathon was zeker voor herhaling vatbaar. Ik heb me inmiddels al ingeschreven voor een volgende. De Honolulu Marathon, in Hawaii! Deze staat voor december 2016 op de planning en ik ben daar dus momenteel al volop voor aan het trainen. De Rotterdam Marathon 2017 staat ook weer op de planning. En net als bij vele andere hardlopers staat ook New York nu op mijn bucket list.

Heb je tips voor aspirant marathon lopers?
F: Zorg voor een goede voorbereiding. Des te makkelijker loop je de marathon uit maar ook het herstel zal vele malen sneller en minder pijnlijk verlopen. Zorg er ook voor dat je niet overtraind bent. Dit kan een aanleiding zijn voor een hoge blessuregevoeligheid. Zeker aan het eind van de training en/of op de marathondag is dat niet iets waar je op zit te wachten. Verder blijft goed schoeisel een hele belangrijke factor. Niet alleen voor de training/marathon, maar algemeen voor je lichamelijke gezondheid. Als dit genegeerd wordt kan dat leiden tot langdurig blessures.

Ik wil je bedanken voor je tijd. De Honolulu Marathon is wel heel bijzonder! Mag ik te zijner tijd nog eens bij je aankloppen over je ervaringen daar?
F: Graag gedaan, en natuurlijk mag je in december weer aankloppen!

 

About the author

asicsrun

Voeg commentaar toe

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.