Home » Smartphone heeft invloed op je slaap
Gezondheid

Smartphone heeft invloed op je slaap

Voor mensen die hun smartphone veel gebruiken komt het misschien wel bekend voor: slechte slaap. Op basis van een nieuwe studie blijkt dat hoe meer tijd je aan je smartphone besteedt, hoe slechter je slaapt. Als je je smartphone voor het slapen gebruikt duurt het over het algemeen langer om in slaap te vallen.

Volgens Gregory Marcus, een van de auteurs van de studies, is de studie geen bewijs dat een groter gebruik van smartphones daadwerkelijk slechte slaap veroorzaakt. ”We kunnen de mogelijkheid niet uitsluiten dat mensen die niet kunnen slapen, die tijd opvullen met het kijken op hun smartphone”. Marcus vind de uitkomst van het onderzoek alsnog zorgwekkend. “Er komt steeds meer bewijs dat slechte slaapkwaliteit niet alleen invloed heeft op je concentratievermogen en humeur, maar ook een belangrijke risicofactor kan zijn voor verschillende ziektes.”

Voor het onderzoek hielden 653 volwassen Amerikanen bij hoe lang en hoe goed ze sliepen. Ook gebruikten ze een maand lang een app om hun smartphone gebruik bij te houden. Deze 653 volwassen Amerikanen keken gemiddeld 3,7 minuut per uur (ruim 6% van de tijd) ¬†op hun scherm. “Gemiddeld genomen zagen we dat mensen die hun smartphone meer gebruikten, minder goed sliepen.” Volgens andere onderzoeken wordt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine onderdrukt door het blauwe licht dat wordt uitgestraald. ”Ik adviseer mensen die moeite hebben met in slaap vallen dan ook om naar hun smartphonegebruik te kijken” aldus Marcus. ”Omdat slaapkwaliteit zo belangrijk is, zouden mensen dit onderzoek serieus moeten nemen en het laatste uur voor ze gaan slapen niet meer op hun smartphones moeten kijken.

 

About the author

asicsrun

Voeg commentaar toe

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.